تغییرات شرکت - An Overview

بعد از اینکه شرکت خود را به ثبت رسانده‌اید. بعد از بررسی اساسنامه شرکت برای اینکه محدوده اختیارارت مدیران، هیئت‌مدیره، سهامداران و مجمع مشخص شود. می‌توانید تغییرات زیر را در شرکت‌تان اعمال کنید:

گام به گام با مراحل تصویری ثبت تغییرات شرکت در سامانه و نکات مهم

ارکان شرکتهای تجاری چند دسته هستند و چه وظایفی بر عهده دارند؟

۲. تنظیم صورتجلسه و امضای کلیه شرکا با قید نمودن میزان سهام خود در شرکت.

از سایر اقدامات مسئول دفتر، احراز هویت متقاضیان، اخذ امضا از متقاضیان در ذیل ثبت در دفتر، تصدیق متقاضیان تحت عنوان ثبت با سند برابر است، تعیین شماره ی ثبت شرکت، نوشتن شماره ی ثبت در اظهارنامه و شرکتنامه ی شرکت و اسناد مالکیت اموال متعلق به شرکت می باشد که اسناد مالکیت به امضای رئیس اداره ثبت می رسد.

حالا باید کپی برابر اصل شده ای از اساسنامه ی خود را در سایت اداره ی ثبت شرکت ها بار گذاری نمایید.

قسمت بعدی مربوط به سمت شخص در شرکت یا موسسه است. این سمت می تواند مدیر عامل یا رئیس هیئت مدیره و... باشد. سپس تاریخ سمت را معین کنید.

بنابراین اعضای هیئت مدیره با تنظیم صورتجلسه ای مبنی بر تغییر حق امضا می توانند این مسئولیت را به فرد دیگری از بین اعضا بسپارند.

موضوعات فعالیت مرتبط با وزارت کشور و نیروی انتظامی و شورای شهر

_ پرداخت حق الثبت جهت تغییر نام و تحویل فیش به اداره ثبت شرکتها.

در بند قبل تمام مراحل لازم برای ثبت read more اطلاعات در سامانه ثبت شرکت‌ها را مرور کردیم. دقت کنید که برای اینکه بی‌گدار به آب نزده باشید، بهتر است قبل از این اقدامات از خدمات مشاوره حقوقی تغییرات شرکت‌ ها استفاده کنید تا اطلاعات کافی را دراین‌باره کسب نمایید.

این صورتجلسه باید حداکثر یکماه بعد از تاریخی که مجمع تشکیل شده به وسیله اعضای شرکت یا وکیل رسمی آن به اداره ثبت شرکتها تحویل داده شود و ثبت گردد.

۲. تنظیم صورتجلسه و امضای آن توسط شرکا همگی با قید کردن میزان سهام‌شان در شرکت.

در قدم بعدی بایستی ثبت تغییرات شرکت را پیگیری کرده و در زمان در نظر گرفته شده برای پرداخت هزینه‌های قانونی و همچنین جهت اخذ آگهی تغییرات شرکت به اداره ثبت شرکت‌ها مراجعه نمایید.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *